Matfatet på Jæren

09.04.2023

Vi inviterer deg med på tur 14 august for å oppleve litt av matfatet på Jæren. 

Vi starter turen på Kryddergården på Horpestad hvor vi får sett og hørt om hvordan vi skal oppbevare friske ureter og hvordan disse kan brukes i matlaging. 

Deretter tar turen til Ytsepikene på Varhaug og videre Nyyyt på Røysland gård der vi får en omvisning med litt smaksprøver. Vi kjører kystveien til Varhaug og det blir servert kaffe og noe å bite i på turen mens vi nyter den flotte utsikten over Jærlandskapet. 

Gårdsutsalgene er åpne så det vil bli mulighet å handle om det er ønskelig. Det vil bli mulighet for kald oppbevaring i bussen. 

Turen går så videre til Karlsbu hvor vi får servert en 2 retters middag etter god gammel husmanskost. 

Turen går så videre til Jersey meieriet på Herikstad gaard hvor vi også får en fin omvisning med litt smaksprøver.   

Ystepikene som vi skal besøke produserer blant annet Jærsk Kvitskimmel som er en mild og litt fast ost og blir ysta på pasteurisert kumelk fra egen gard. Den passer til både søtt og salt og er lett å like for de fleste. Denne osten fikk bronse i NM i ost 2021.

Osten modnes og pakkes i modningspapir ca 10 dager etter ysting. Deretter modnes den videre i papiret. Derfor merker vi osten med både modningsdato og holdbarhetsdato. Kundene setter pris på å kunne utforske litt selv hvor i prosessen de liker osten best.

Noen foretrekker den litt friske, syrlige smaken osten har som ung, mens andre liker best en noe rundere smak og en litt mykere og kremete konsistens. Den kan bli ganske myk opp mot holdbarhetsdato.

Det vil bli interessant og få mulighet å høre mer og smakt ostene til Ystepikene.

Også på Røysland Gård er det mye lærerikt og få med seg, hvordan de utnytter hele dyret og ikke minst de forskjellige typene kjøtt de har. Med tanke på dagens debatter rundt temaet egenprodusert mat kontra import kan det være ekstra spennende og høre litt fra deres standpunkt.  


Dersom du ønsker å delta på denne turen legger du inn navn og skriver antall personer.

Turen koster kr 1250,- pr person hvor 2 retters middag er inkludert på Karlsbu. 

Betales inn på kontonr ....... 7 dager før avreise. 

Forbehold om 19 påmeldte for at turen skal bli holdt.